Verschil tussen NTFS en FAT32 Harde Schijven

Verschil tussen NTFS en FAT32 Harde Schijven

Verschil tussen NTFS en FAT32 Harde Schijven


Zowel NTFS als FAT32 zijn bestandssystemen voor opslagmedia. Nochtans zijn er een aantal aanzienlijke verschillen tussen de twee. Doorsnee wordt gezegd dat NTFS krachtiger is dan FAT en zijn broertje, de FAT32. De meeste externe harde schijven worden standaard voorzien van een FAT32-formaat. Liever een NTFS-formaat? Dan zal je zelf het besturingssysteem van je externe harde schijf moeten converteren.

De voordelen van NTFS:
1. Betere beveiliging: NTFS laat je toe om gegevens beter te beveiligen dan via FAT32. Binnen NTFS kan je tot op bestandsniveau aangeven welke gebruiker een bestand mag lezen, uitvoeren of schrijven. Dit is niet mogelijk via FAT32.
2. Bestandscompressie: via een compressie nemen bestaande bestanden minder ruimte in, en kunnen er uiteindelijk meer verzameld worden op één schijf. Via NTFS kan je comprimeren tot op bestandsniveau, terwijl dit bij FAT32 enkel kan tot op  schijf- of partitieniveau.
3. Foutgevoeligheid: NTFS is minder foutgevoelig dan FAT32. Op die manier werk je niet alleen sneller, maar heb je op termijn ook minder mogelijke problemen.
4. Bestandsencryptie: Via NTFS kan je bestanden encrypteren of versleutelen. Op die manier is het voor indringers moeilijker om bestanden te lezen en kopiëren. Eén opmerking: let op met het versleutelen van bestanden. Voor toegang tot de geëncrypteerde bestanden moet je beschikken over een unieke sleutel die gekoppeld is aan je account. Met andere woorden: het gevaar bestaat dat je de bestanden voor jezelf ontoegankelijk maakt. Vergelijk het met een deur die van binnenuit sluit: wanner je de deur toetrekt zonder sleutel, raak je niet zo eenvoudig meer binnen.
5. NTFS opereert (doorsnee) sneller dan het FAT32-type. Echter bij goed onderhouden schijven is dit verschil miniem.
6. De maximale bestandsgrootte van NTFS is plus minus 16 TB, terwijl dat bij FAT32 “maar” 4GB is.
7. Via NTFS kan je nog steeds bestanden via bijvoorbeeld een optie als “Gedeelde mappen” delen. Via FAT32 is dit onmogelijk.

Nadelen van NTFS:
1. NTFS is beperkt tot computers uitgerust met XP of vista. Zowel oudere Windows-computers als bijvoorbeeld Apple-producten kunnen er dus niet mee gelinkt worden. FAT32 daartegenover kan alle computers sinds het Windows DOS-tijdperk en andere besturingssystemen aan.

FAT vs FAT32
FAT32 was de opvolger van FAT16. Deze laatste was op zijn beurt de opvolger van FAT. Het belangrijkste verschil tussen FAT en FAT32 is de maximale bestandsgrootte. FAT kan functioneren met een maximale bestandsgrootte van 2GB, terwijl die grootte bij FAT32 rond de 4GB schommelt. Voor kleinere bestands types is FAT zeker een aanrader. Het opereert immers met volumes vanaf disketteformaat tot 4GB. FAT32 op zijn beurt kan volumes van 33MB tot 2TB beschrijven of lezen.

Van belang is het om deze drie bestandssystemen goed uit elkaar te kunnen houden. Ieder bestandssysteem heeft zo zijn voor- en nadelen. Wil je graag overschakelen van het ene naar het andere bestandssysteem? Dan kan de volgende blogpost je vast uit de nood helpen.

Leave a Comment

Comments are closed.