Installeren externe harde schijf

Installeren externe harde schijf

Installeren externe harde schijf


Het installeren van een externe harde schijf is relatief eenvoudig. Nochtans kan het voor onwetende computergebruikers of senioren een probleem zijn om “dat grote ding” te verbinden met de computer. Meestal wordt er standaard bij iedere externe harde schijf een handleiding geleverd, die stapsgewijs uitlegt hoe je de externe harde schijf kan installeren. Geen handleiding meegeleverd? Of zoek geraakt? Externehardeschijf.com somt je enkele stappen op.

1. Start de computer op de reguliere wijze op. Met andere woorden wacht je tot Windows volledig is opgestart, eventueel je je wachtwoord hebt ingegeven en je terecht komt op je bureaublad.

2. Wacht tot alle programma’s van je computer zijn opgestart vooraleer je begint met werken.

3. Link de harde schijf met de computer. Dit kan via een USB-, Firewire of SATA-kabel. Geen idee welk type kabel je bij jou hebt liggen? Dit is het verschil:

  • Een USB-kabel heeft het typische USB-logo op de bovenkant van zijn behuizing staan. Het logo heeft de vorm van een vierkant, met daarbinnen 3 kabels/pijlen die aan elkaar gelinkt zijn. Draai de USB-kabel zo, dat het logo naar de bovenkant wijst.
  • Een Fire-wire kabel bestaat uit een klein uitsteeksel aan de ene kant, en een groter uitsteeksel aan de andere kant. Het kleine uitsteeksel hoort thuis in je externe harde schijf, terwijl je het grote plugt in je computer.
  • Een SATA-kabel heeft een typische rode kleur, waardoor vergissen met de twee andere kabels vrijwel onmogelijk is. Zoals hierboven link je één kant met de externe harde schijf, en de andere kant met je computer.

4. Nadat je de externe harde schijf gelinkt hebt met je computer, moet je het toestel nog van stroom voorzien. Stop de stekker in het stopcontact, en het andere pinnetje in de externe harde schijf. Wanneer de stroom correct loopt, zal er (meestal) een lampje beginnen branden op de externe harde schijf.

5. Automatisch zal er nu op je Windows-computer een pop-up verschijnen met ‘nieuwe hardware gevonden’. Windows zal nu standaard het stuurprogramma voor de harde schijf opzoeken, en synchroniseren. Nadien verschijnt er na het voltooien een melding dat de nieuwe hardware klaar is voor gebruik.

6. Ga nu via Start -> Computer naar het overzicht van je computer onderdelen. Onder de katern ‘Apparaten met verwisselbare opslagdata’ zal nu ook jouw nieuwe externe harde schijf vermeld staan. Dubbelklik op de desbetreffende media om het te openen.

7. Je kan nu probleemloos nieuwe documenten, foto’s of mappen knippen en plakken binnen je externe harde schijf. Niet zo handig met knippen en plakken? Vink alle documenten aan die je wilt verhuizen richting je externe harde schijf door de crtl-toets ingedrukt te houden en ondertussen de documenten aan te klikken, en sleep ze richting de externe harde schijf.

Veelal zijn de externe harde schijven voorzien van een ‘ready to use’-systeem. Simpelweg inpluggen en je kan beginnen werken in een FAT32-formaat. Geef je de voorkeur aan het NTFS-formaat, dan zal je dit nog handmatig moeten converteren. Wat het verschil precies is tussen het FAT32- en NTFS-formaat en hoe je het precies kan omzetten, zal in een vollegende tutorial uitgelegd worden.

Leave a Comment

Comments are closed.