De Historie van de Externe harde schijf

De Historie van de Externe harde schijf

De Historie van de Externe harde schijf


De Externe Harde Schijf
Externe harde schijven is echt iets van deze tijd. Kent u ze nog de floppies? In de jaren tachtig hadden we van die grote slappe flappen die als opslagmedium dienden. De jaren negentig brachten 3,5 inch diskettes iets kleiner maar nog steeds een opslagcapaciteit die tegenwoordig nauwelijks een hoge resolutie foto kan houden. Het begin van de nieuwe eeuw bracht de USB sticks en de harde schijven met grote opslagcapaciteit. Een opslagcapaciteit die de afgelopen jaren alleen maar is blijven stijgen, was 5 jaar geleden 120 megabyte nog een kanjer, nu zijn anderhalve terrabytes externe harde schijven bijna de standaard.

Externe Harde Schijven
Harde schijven zitten normaliter onlosmakelijk verbonden met een PC. En de PC zou niet kunnen functioneren zonder de harde schijf. De PC heeft nu eenmaal een opslag medium nodig om al de megabytes aan programmatuur en besturingssysteem te herbergen.

Waren de eerste PC’s voor zien van een harde schijf met een opslagcapaciteit van 10 megabyte, nauwelijks meer dan tegenwoordige een mooie foto. De huidige gemiddelde harde schijf is 300+ gigabyte dat is 30.000 keer groter qua opslagmedium. Maar de harde schijven lopen snel vol. Dus er is altijd vraag naar meer opslagmogelijkheid.

Wat Is Een Externe Harde Schijf?
Een externe harde schijf is een harde schijf die niet in de computer gemonteerd is maar een apparaat dat gebruikt kan op meerdere computers. Een externe harde schijf is een opslagmedium net als interne harde schijven, echter men kan het apparaat in meerdere PC pluggen. De verbinding tussen harde schijf en PC geschiedt door middel van een USB kabel. Er zijn twee types harde schijven, met voeding of zonder voeding. Sommige externe harde schijven hebben een extra spanning gedeelte dat vaak een hoop extra kabels oplevert. Er zijn ook externe harde schijven die hun spanning via de USB kabel van de PC krijgen. Dit is het grootste gemak, daar de externe harde schijf een klein kastje is met één kabel naar de PC, en dit geeft een hoop gemak.

Hoe Werkt Een Externe Harde Schijf?
Een normale interne en een externe harde schijf zijn qua werking exact het zelfde. Het is een mechanische opslag medium dat met dataschijven en leeskoppen werkt. Data wordt vanuit de PC naar de harde schijf gevoerd waar het wordt weg geschreven via de leeskop (schrijfkop) op een dataplaat, Op deze plaat kan de data blijven staan tot het weer gebruikt moet worden. Dit proces gaat met een razende snelheid.
Externe harde schijven zijn momenteel razend populair daar ze erg veel data kunnen bevatten, vaak drie tot vijf keer meer dan de harde schijf van de PC. Externe harde schijven zijn handzaam en relatief goedkoop.

Leave a Comment

Comments are closed.