Data recovery van kapotte externe harde schijf

Data recovery van kapotte externe harde schijf

Data recovery van kapotte externe harde schijf


In veel gevallen is een externe harde schijf een handige oplossing voor het opslaan van een grote hoeveelheid data die niet op een usb stick of cd past zoals een back up van je harde schijf, of als je data mee wilt nemen naar je werk bijvoorbeeld. Het feit dat een externe harde schijf ‘mobiel’ is heeft natuurlijk grote voordelen, maar het komt daardoor ook regelmatig voor dat hij valt. Dat wil niet zeggen dat de schijf meteen kapot is, soms doet hij het nog prima als je hem uitzet, maar later bij het opstarten van de computer en externe schijf, ontstaan er problemen. Het verliezen van al die gegevens op je schijf, kan een regelrechte ramp betekenen en dan wil je graag op de één of andere manier de gegevens weer kunnen herstellen. Vaak kan dat ook.

Clean room
Soms is het nodig om voor het repareren van computeronderdelen gebruik te maken van een stofvrije ruimte, de zogenaamde clean room. De clean room is de reden waarom data recovery vaak zo duur is. Veel bedrijven voor data recovery sturen je harde schijf meteen door naar de clean room terwijl dat lang niet altijd nodig is. Vaak kunnen er gegevens ook op een andere manier teruggehaald worden en opgeslagen op een nieuwe externe harde schijf. Veel data op je schijf heb je ook op andere plaatsen staan, denk bijvoorbeeld aan foto’s die je met je mobiele telefoon of digitale camera hebt genomen, in veel gevallen kunnen die van de geheugenkaart van het apparaat nog teruggehaald worden. In andere gevallen kan er veel van je interne harde schijf gerecoverd worden.

Je externe harde schijf is kapot, wat nu?
In ieder geval moet je hem niet meer gebruiken; hoe vaker je hem opstart of ‘er naar kijkt’ hoe erger hij waarschijnlijk beschadigd raakt door krassen. Het beste kun je hem opsturen of brengen naar een datarecovery expert. Deze kan kijken hoeveel er nog aan informatie gered kan worden. De prijs hiervoor is erg verschillend en van diverse factoren afhankelijk. Zoek dus in ieder geval iemand die het in eerste instantie zonder clean room doet, maar die als het nodig is, er wel de beschikking over heeft. Vaak zijn kleine thuisbedrijfjes ideaal, deze mensen zijn wel experts, hebben geen clean room en berekenen dus alleen uurloon. En mocht een clean room toch nodig zijn, dan kunnen ze wel altijd de schijf opsturen naar een expert met clean room. Maar dan vragen ze het je eerst, omdat bij gebruik van een clean room data recovery van kapotte externe schijf zo maar tot de duizend euro kan oplopen!

Leave a Comment

Comments are closed.