Alles over de externe harde Schijf

Alles over de externe harde Schijf

Alles over de externe harde Schijf


Om gegevens op te slaan buiten het moederbord kan er gebruik worden gemaakt van extern geheugen. Via bedrading kan extern geheugen worden verbonden aan het moederbord. Een andere naam voor extern geheugen is permanent geheugen. Wat op een externe harde schijf staat, blijft namelijk bewaard. Het is makkelijk om een externe harde schijf mee te nemen. U kunt deze externe harde schijf over het algemeen aansluiten via USB.

Geheugen

Op een externe harde schijf kan veel worden opgeslagen. Voor ongeveer honderd euro kunt u zo’n 500 GB geheugen kopen. Heeft u meer geheugen nodig, dan kunt u gaan voor harde schijven met een opslagcapaciteit van maarliefst 2 TB (2000 GB). Als u bijvoorbeeld veel bezig bent met het bewerken van video’s, dan heeft u een grote harde schijf nodig. Videobestanden nemen namelijk veel opslag capaciteit in beslag.

Voordelen van een externe harddisk

Het voordeel van een externe harde schijf is dat deze over het algemeen werkt als plug and play. U sluit de externe harddisk aan op uw computer en het besturingssysteem herkend deze direct. U kunt er dan direct mee werken. Het is erg eenvoudig om de externe harde schijf weer los te koppelen, mee te nemen en op een andere computer aan te sluiten. Dit is natuurlijk ideaal als u bijvoorbeeld foto’s, muziek en films wilt uitwisselen met iemand anders.

Aansluiten op computers

Een externe schijf kan op meerdere manieren worden aangesloten op een computer. Het aansluiten via USB is momenteel de standaard. Vrijwel alle compters beschikken over enkele USB poorten. Als u een computer van Apple heeft, dan kunt u de externe harddisk aansluiten via FireWire. Er zijn nog meer manieren, maar deze twee zijn de meest gebruikte manieren.

De voeding van een externe harde schijf

Als u een externe harde schijf heeft, dan kan het zo zijn dat deze geen aparte voeding nodig heeft. We spreken dan van een bus powered harddisk. Wanneer een externe harddisk niet beschikt over deze functie, dan is aparte voeding nodig. U moet de externe harde schijf dan voorzien van stroom met behulp van een adapter.

Het maken van een back-up

Pas als u een harde schijf heeft aangeschaft, gaat het echte werk beginnen. Niet iedereen weet namelijk hoe een back-up gemaakt kan worden. Als u Windows Vista heeft op uw computer dan heeft u geluk. Als u op Start drukt en in het zoekveld ‘back-upcentrum’ intikt, dan kunt u direct beginnen met het maken van een back-up. U hoeft alleen maar de voorgestelde stappen te volgen en de rest gaat vanzelf. Als u nog Windows XP heeft, dan kan het was lastiger zijn om een back-up te maken. Windows XP heeft namelijk niet standaard een programma om een goede back-up te maken naar een externe harddisk. U kunt hier software voor downloaden. Cobian Back-up is software die u gratis kunt downloaden. Nadat het downloaden is voltooid kun u Cobian Back-up installeren. Als u de instructies op het scherm volgt, dan komt alles goed.

Als het programma geïnstalleerd is,
dan kunt u het openen om een nieuwe back-up taak aan te maken. U kunt alle mappen selecteren waarvan u een back-up wilt hebben. U kiest ook waar de back-up dient te worden opgeslagen. U kunt daarnaast ook aangeven hoe vaak er een back-up gemaakt moet worden. Als u vervolgens op ‘sluiten’ drukt, zal er automatisch op de door u aangegeven tijd een back-up worden gemaakt.

Leave a Comment

Comments are closed.